Fem frågor till Anders Sundell, nyutnämnd excellent lärare | PIL-enheten
Bild
Porträttbild Anders Sundell
Länkstig

Fem frågor till Anders Sundell, nyutnämnd excellent lärare

Publicerad

Anders Sundell är verksam vid Statsvetenskapliga institutionen. I april utsågs han till excellent lärare vid Göteborgs universitet.

Vad kan verksamheten vid GU vinna på att det utnämns excellenta lärare?

– Det är få som under sin karriär lyckas göra ett verkligt bidrag till forskningen. Däremot är det många universitetslärare som gör stort intryck på de hundratals eller tusentals studenter de undervisar – det var i alla fall många som gjorde det på mig. Ska man prata om ”impact” tror jag alltså att det är undervisningen som är viktigast för de flesta. Men medan det finns flera tydliga karriärsteg på forskningssidan finns det inte så många sätt att uppmärksamma engagerade och duktiga lärare. Ökad kännedom om den här titeln kan bidra till att uppvärdera god undervisning i den akademiska gärningen. Sen är det naturligtvis också viktigt att titeln inte bara blir ett kvitto på vad som redan gjorts, utan också för med sig nytt ansvar. Ett bra motsvarande exempel från forskningssidan är att minst en doktorandhandledare ska ha docentkompetens.

Vad hoppas du på att utnämningen till excellent lärare ska innebära för dig?

– Jag vill använda den här utnämningen för att driva på den pedagogiska utvecklingen på min institution, gärna genom att sporra fler till att söka titeln. I praktiken har vi redan många excellenta lärare, och de bör få erkännande. Men ännu viktigare är att inspirera kollegor i början av karriären att tänka på hur de ska utvecklas både som lärare och som forskare. 

Har du några råd till universitetslärare som vill utveckla sin undervisning? Eller finns det någon fälla som du vill varna för?

– Något man alltid kan bli bättre på är tydlighet i kommunikationen gentemot studenterna. Tydlighet räcker inte för att göra en bra utbildning, men otydlighet kan på egen hand göra en utbildning dålig. Om studenter måste lägga tid på att hitta information eller får motstridiga besked från olika lärare kommer de att bli onödigt stressade och inte kunna fokusera på själva innehållet. Det är också en förhållandevis lätt sak att åtgärda. Första steget för den som vill utveckla sin undervisning bör därför vara att se till att all information till studenterna är lätt att hitta, korrekt och rakt på sak. Man kan aldrig vara för tydlig.

Vad är det bästa med att undervisa vid GU? Något som är mindre bra?

– Studenterna jag möter är över lag väldigt duktiga och engagerade, och mina lärarkollegor är också mycket proffsiga och kunniga. Det tråkigaste just nu är att det känns som att fusk med generativ AI eskalerat kraftigt, samtidigt som sådant fusk blir svårare och svårare att bevisa. Även om den stora frågan är vilka sorts kunskaper och färdigheter som är viktiga i denna nya AI-värld så måste vi ha fungerande undervisning medan diskussionen pågår. Kollegor vittnar om att det är själsdödande att ge feedback på texter som de misstänker är AI-genererade, och det måste vara lika frustrerande för ärliga studenter att se kurskamrater komma undan med fusk. Jag tror tyvärr att vi snabbt måste göra större förändringar av examinations- och undervisningsformer än vad vi gjort hittills, åtminstone på min institution.

Vad gör du helst på din fritid?

– Spelar (utan större skicklighet) musik, eller tv-spel med barnen.

FAKTARUTA

Undervisning: Anders Sundell är proprefekt och utbildningsansvarig på Statsvetenskapliga institutionen och undervisar framförallt inom forskningsmetod. Han handleder även studenter och doktorander.

Bakgrund: Anders disputerade 2015 på Göteborgs universitet med en avhandling om god samhällsstyrning inom offentlig förvaltning och erhöll docentgrad 2020. Sedan 2018 är han anställd som lektor på Statsvetenskapliga institutionen.

 Övrigt: Anders är en flitig populärvetenskaplig bloggare och skribent, och står bland annat bakom statistikhjälpsajterna spssakuten.com och stathelp.se. Han har också skrivit för Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Göteborgs-Tidningen. Sedan 2020 är han fristående kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida.