Mikromeriter vid PIL-enheten
Mikromeriter är digitala intyg på att en individ har uppnått kunskaper och färdigheter eller deltagit i en kortare utbildningsinsats. Ofta kan de vara värdefulla för att synliggöra och dokumentera lärande utanför det formella utbildningssystemet. PIL-enheten delar ut mikromeriter i form av badges.
Vid PIL används mikromeriter på den intygsgivande kursen PIL101, där deltagarna tilldelas en så kallad badge för varje avklarad modul. Genom att visa upp sina badges från flera moduler kan deltagaren få kursen registrerad i Ladok. Läs mer: Så här ansöker du om att få PIL101 registrerad i Ladok
Hösten 2025 införs mikromeriter även för PIL-enhetens workshoppar och seminarier. Deltagare får en badge vid genomförd aktivitet. Införandet kommer att utvärderas under 2026.
Vad är en badge?
Badges är en form av mikromeriter. En badge är ett digitalt intyg som innehåller metadata om vem som utfärdade den, vad den representerar och när den delades ut. Vidare anges utbildningens innehåll och omfattning. Det finns en internationell teknisk standard för badges, Open Badge. Denna standard gör det möjligt för användare att samla sina badges från olika sammanhang, i valfri plattform som har stöd för denna standard.
Hantera dina PIL-badges
Vid PIL-enheten tilldelas deltagare en badge för PIL101-modulerna samt vissa workshoppar och seminarier. Tilldelningen sker via plattformen Canvas Credentials, där all personal kan logga in med sitt GU-konto. Till Canvas Credentials
Vid behov kan du flytta dina badges till andra plattformar – läs mer i vår FAQ nedan!
Varför använda mikromeriter?
Mikromeriter har vuxit fram som ett sätt att synliggöra och validera mindre lärandeinsatser som ofta inte fångas upp av traditionella examina. I takt med att livslångt lärande, flexibilitet och individanpassad kompetensutveckling blir allt viktigare, ökar behovet av gemensamma ramar för att säkerställa kvalitet och jämförbarhet. Därför pågår ett intensivt arbete både inom Europa och i hela världen för att standardisera mikromeriter och skapa transparens mellan utbildningssystem, arbetsmarknad och olika länder.
Mikromeriter kännetecknas bland annat av att de är:
- Transparenta: Det är tydligt dokumenterat vad som ingått i ett moment, längden på utbildningen och vem som ansvarat.
- Överförbara: De kan erkännas och användas inom olika utbildningssammanhang och på arbetsmarknaden.
- Påbyggnadsbara: Flera mikromeriter kan kombineras för att uppnå en större kvalifikation eller kompetensnivå.
Att kunna dokumentera kortare utbildningsinsatser med mikromeriter är också ett sätt att arbeta med stöd för det livslånga lärandet.