Länkstig

Inspelningsutrustning för podcast

I PIL-enhetens studio på Pedagogen finns en utrustning för inspelning av podcast som alla GU-lärare är välkomna att använda för att spela in för undervisning. Man kan lägga på ljudeffekter och även ha med personer via mobiltelefon eller dator.

Utrustningen är lätt att använda. Tanken är att det ska bli en så färdig produktion som möjligt redan från början så att det inte blir nödvändigt med efterredigering, i alla fall ingen avancerad.

Utrustningen har fyra mikrofoner. Det finns möjlighet att vara fler än fyra personer, genom deltagande på distans och/eller genom att sitta två vid samma mikrofon.

En av deltagarna får ta på sig rollen som ljudtekniker/producent och ratta ljudnivåer och trycka på effektknappar.

Om man vill ha en jingel får man ta med den till studion och spela in den på en av knapparna. Tänk på att du måste ha tillåtelse av upphovsrättsinnehavare att använda ljudet i detta sammanhang.

Titta gärna på dessa två filmer för mer information om hur inspelningsutrustningen fungerar:

På plats får du en kort handledning och sedan är det bara att prova sig fram. Inspelningen sparas på ett mikro-SD-kort eller direkt på din dator. Ljudfilen kan sedan laddas upp till lärplattformen eller till GU Play och kanske publiceras som en publik podcast.

Bokning

Utrustningen finns i PIL-studion, Pedagogen Hus A vid Grönsakstorget. Vill du använda utrustningen? Kontakta oss på epostadressen pil-studiosupport@gu.se och ange några förslag på tider.

Mer information

Läs mer om utrustningen, t ex hur du kan spela in flera kanaler (multitrack) direkt in i ett ljudredigeringsprogram för mer avancerad redigering på din dator:

På Youtube finns många filmer som visar olika funktioner mer i detalj:


Inspelade webbseminarier om poddar vid GU

Oskar Broberg presenterar podden Samhällsanalysen, 12 feb 2021 (GU Play)

Jenny Myrendal presenterar Kursledarpodden – podcast i undervisning inom förskolelärarprogrammet, 12 feb 2021 (GU Play)