Länkstig

Råd om säkerhet i Zoom

Det finns några saker man kan göra för att bli mer säker på att rätt personer deltar i ett möte.

Vet du redan vilka inställningar du vill göra i Zoom men undrar hur man gör? Då hittar du instruktioner här: Medarbetarportalens sida om säkerhet i Zoom (inloggning krävs)

Dels vill man inte att obehöriga personer kommer in i mötet, vilket tyvärr förekommit då personer gissat ett mötes-ID och på så sätt tagit sig in i möten. Dels kan man vilja ha bättre kontroll över att rätt person är med i mötet, särskilt då man har obligatoriska moment eller examinationer.

Vissa inställningar görs på central nivå; några av dem kan du ändra, andra inte. Vissa inställningar gäller alla dina möten, vissa gäller för ett visst möte och andra ändrar du i själva mötet.

På din Zoom-webbsida kommer du åt inställningar som gäller generellt för dina möten: https://gu-se.zoom.us/profile/setting. För att hitta en viss inställning kan det vara till hjälp att söka i webbläsaren (Ctrl-F eller ⌘-F).

Här följer några råd och tips. Läs mer om säkerhet i Zoom och var du hittar de olika inställningarna på Medarbetarportalens sida om säkerhet i Zoom (inloggning krävs).

  • Använd ditt personliga rum för just personliga möten, inte för undervisning.
     
  • Skapa separata mötesrum (med egna mötes-ID:n) för olika syften, t.ex. ett rum för varje kurs. På detta sätt minskar man risken att en person ramlar in i fel möte.
     
  • En enkel åtgärd, som utestänger personer som gissar mötes-ID:n, är att koppla ett lösenord till mötet. Detta är nu förval för nya möten. Lösenordet läggs till möteslänken i krypterad form och den som har länken till mötet behöver därför inte ange lösenordet. Länkar fungerar som förut – de leder direkt in i rummet. Så länge länken ligger tryggt, t.ex. i Canvas, kan inga obehöriga ta sig in i mötet.
     
  • Om alla deltagare tillhör Göteborgs universitet kan man begränsa så att endast personer med GU-konto kan logga in. För att det ska fungera krävs att personerna är inloggade i Zoom-appen.
     
  • Aktivera "Play enter/exit chime", så hör du när någon kommer in i rummet.
     
  • Med väntrum aktiverat får du full koll på vem som släpps in, men du måste hålla uppsikt över när någon som kanske råkat trilla ut vill bli insläppt igen.
     
  • Man kan låsa när alla anslutit, så kommer inga obehöriga in.
     
  • För helt öppna evenemang kan man använda obligatorisk registrering för att få bättre kontroll över vilka som ansluter.
     
  • Inkräktare? Välj Remove för den personen i deltagarlistan.